Wat is lachyoga?de telefoonlach 

 

De Lach Workshops zijn gebaseerd op oefeningen van de lachyoga, in 1995 ontwikkeld door Dr. Madan Kataria, arts interne geneeskunde en cardiologie in Mumbai (Bombay) te India.
Lachyoga is lachen zonder reden. Simpelweg lachen om het lachen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het voor je hersenen niet uitmaakt of je echt lacht of doet alsof. In beide gevallen maken de hersenen o.a. het gelukshormoon endorfine aan. Dit heeft een zeer gunstige uitwerking op je gestel. Fake it, until you make it!
We doen eenvoudige speelse lachoefeningen, gecombineerd met rek-, strek-, en ademoefeningen.
Lachyoga wordt in groepsverband gegeven. Interactie en oogcontact spelen een belangrijke rol.
Een lachyoga sessie wordt vaak afgesloten met een ontspanningsoefening.

 

Waarom lachen?

 Gezondheidsvoordelen op een rijtje

Anti stress

Lachen ontspant de spieren. Het zorgt voor een grotere bloedtoevoer naar alle organen en spieren in het lichaam. Lachen reduceert het niveau van de stresshormonen epineprine en cortisol in het lichaam.

Sterker immuunsysteem

Lachen helpt het aantal Natural Killer cellen in het lichaam en de afweerstoffen (immunoglobuline A) in het bloed te verhogen.

Goede aerobic oefening

Lachen stimuleert het hart en de bloedcirculatie. Lachen verbetert de longcapaciteit en verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed. Tijdens het lachen inhaleer je namelijk meer zuurstof dan gewoonlijk. Dit heeft ook een positief effect op mensen met astma en bronchitis.

Lachen zorgt voor een goede oefening van het middenrif en de buikspieren.

Uit onderzoek is gebleken dat een minuut lachen gelijk staat aan tien minuten oefenen op een roeimachine. 

Preventief en stimulerend

Lachen verhoogt de aanmaak van endorfine, een hormoon dat pijn reduceert en ontspannend en lustverhogend werkt. Endorfine wordt ook wel het GELUKShormoon genoemd.Bij lachen wordt ook serotonine en dopamine aangemaakt (antidepressiehormonen).

Lachen traint de gezichtsspieren. De huid wordt door een sterkere doorbloeding beter gevoed, blijft soepel (minder rimpels) en geeft een natuurlijke blos op de wangen.

Lachen masseert de inwendige organen, de darmen en bevordert de stoelgang.

Sociale voordelen

Lachende mensen komen positiever en aantrekkelijker over. Lachen, ook in moeilijke situaties, brengt mensen dichter bij elkaar. Vaak breekt het het ijs en lucht het op. Lachen overwint remmingen en geeft zelfvertrouwen. U leert relativeren en alles positiever te bekijken.

Lachen is leuk. U kunt het overal doen en heeft het altijd ‘in huis’.
Lachen bevordert de creativiteit.

 

Voor wie is lachyoga?

Voor iedereen die wil lachen, jong en oud

lachbalspelAls personeelsuitje
Als onderdeel van een teambuilingsdag
Vrijgezellenfeestje
Tijdens een gezins- of familiedagje
Vriend(innen)endag
Als onderdeel van een congres of seminar. Een half uurtje lachen en de deelnemers gaan weer vol energie aan de slag.
Als bijzondere invulling voor een yoga- of meditatieles
In bejaardencentra, ziekenhuizen, revalidatiecentra en welzijnsinstellingen
Een actieve, creatieve en ontspannende activiteit voor kinderen van alle leeftijden

 

Wat is een lachclub?

 

Er zijn wereldwijd ruim 10.000 lachclubs actief. In Nederland kun je bij 20 lachclubs terecht. Het is een plek waar je op een vrijblijvende manier met anderen kunt lachen. Belangrijke kernwoorden hierbij zijn: loslaten, relativeren, speelse houding creëren, plezier, gezondheid, ontspanning en sociale contacten. Je kunt één keer komen of elke maand. De groepsactiviteit is zeer toegankelijk en laagdrempelig.  In Heusden Vesting is de maandelijkse lachworkshop gekoppeld aan de brocante markt in Heusden. Zo kun je er en volledig dagje uit van maken! Bij slecht weer vindt de bijeenkomst van Lachclub Heusden binnen plaats.